Oogveroudering? Het is een natuurlijk verschijnsel. Het is te wijten aan genetische factoren en omgevingsfactoren zoals voeding, roken en licht.
We sommen hieronder tien geboden op om uw zicht beter te beschermen:
- Vitamine E: Wissel af met oliën: geef de voorkeur aan koolzaad- en notenolie.
- Vitamine C: Geniet van groene, gele en rode groenten en fruit zoals citrusvruchten, kiwi’s, paprika’s, peterselie enz.
- Zink: vergeet peulvruchten, volkorenbrood, schaaldieren en eieren niet!
- Luteïne en zeaxanthine: denk aan spinazie, kolen zoals boerenkool, broccoli, prinsessenboontjes, courgette, water- en tuinkers en sla.
- Omega 3-vetzuren: Zet minstens twee keer per week vis op het menu!
- Vermijd roken! Het verhoogt het risico op een vroegtijdige veroudering van het netvlies.
- Bescherm uw ogen tegen de schadelijke UV-stralen en draag een bril met een UV-filter!
- Vraag raad aan uw oogarts voor een vroegtijdige opsporing. Preventie is belangrijk, vooral als één of meerdere familieleden een vroegtijdige oogveroudering vertonen.
- Neem, indien de oogarts u dit aanraadt, voedingssupplementen om uw zicht te behouden!
- Volg de aanbevelingen van uw oogarts op!