OCT of Optical Coherence Tomografie onderzoek is een beeldvormende techniek die hoge resolutie beelden kan maken van structuren van het oog. Denk aan een doorsnede van bijvoorbeeld het hoornvlies, het netvlies of de oogzenuw. Meestal wordt de OCT-scan gebruikt om een beeld te maken van het centrale deel van het netvlies: de gele vlek of macula genoemd of van de zenuwvezellaag van de oogzenuw.
Dit onderzoek is geschikt voor het opsporen en opvolgen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie en glaucoom. Bij glaucoompatiënten kan de dikte van de zenuwvezellaag gemeten worden ter hoogte van de oogzenuw en het netvlies. Daarnaast kunnen maculair oedeem bij diabetespatiënten, tractie op het netvlies en de macula, een maculair gaatje, … in beeld gebracht worden.
Voor de patiënt is het helemaal niet pijnlijk. Tijdens de opnames kijkt de patiënt in een camera met een zacht, niet verblindend licht.
De scans worden digitaal opgeslagen in een database. Met aangepaste software kan men de scans van verschillende data vergelijken en zo de evolutie beoordelen.